Waarom is temperatuur een belangrijke factor bij autobelettering?

Geschreven door:
Daryll is werkzaam bij Mull2media
Daryll

Breng je merk tot leven

  • Creëer herkenning van je merk of onderneming
  • Jouw huisstijldragers op maat gemaakt
  • Professionele grafische ontwerpen

Gratis en vrijblijvend

Bij de belettering van een auto of ander voertuig is warmte een essentiële factor. Zowel een te lage of een te hoge temperatuur kunnen funest zijn voor de kleefkracht van de stickers. De juiste temperatuur is dus een essentiële factor voor een goede hechting. Je wil tenslotte het beste resultaat om jarenlang van de autobelettering te genieten. Ik vertel je graag hoe wij te werk gaan en jouw voertuig bestickeren met de juiste warmte.

Ideale temperatuur

Autostickers plakken het best bij een temperatuur tussen de 10 en 30 graden Celsius. Uiteraard boven nul. Belangrijk: deze temperatuur geldt voor zowel omgevingstemperatuur, maar ook voor de temperatuur van de ondergrond zelf.

Koude temperatuur

Onder de 10 graden is de lijm namelijk dikker en harder en vloeit deze niet goed uit. Mede door de hardere lijmlaag verliest het vinyl zijn soepelheid en is het erg lastig te plakken. Daarbij is de kans op scheuren ook groter wanneer het vinyl koud is. Als wij toch gaan beletteren met de vrieskou, verwarmen we de ondergrond met een föhn. Of we plannen de montage in de middag in, bij warmere temperaturen.

Warme temperatuur

Bij montage van de autostickers in een te warme omgeving of op een te warme ondergrond is de lijmlaag juist te zacht en wordt de sticker heel kleverig en slap. Hierdoor is het lastig om het vinyl soepel aan te brengen. Bij een te warme temperatuur beletteren wij ook nooit in de buitenlucht, maar in onze montagehal, met een aangename temperatuur.

Lange levensduur

Zodra de stickers in de juiste omstandigheden zijn gemonteerd, dan kunnen ze temperaturen aan van -40 tot 80 graden Celsius. Je kan dus zowel in de zomer- als wintermaanden genieten van een prachtig resultaat. Maar het is ook belangrijk om je belettering goed te onderhouden. Wij hebben hier voor je op een rij gezet hoe jij je voertuig het beste kan reinigen na belettering. Alles voor een lange levensduur!

Proces belettering:
wanneer gebruiken we warmte?

Tijdens het proces van autobelettering gebruiken we op verschillende momenten warmte. Een heatgun is daardoor onmisbaar tijdens ons werk, want we hebben warmte op de volgende momenten nodig:

Basistemperatuur
Is de omgevingstemperatuur laag en de ondergrond koud? Dan gebruiken we warmte zodat het folie soepeler is om mee te werken en beter hecht.

Folie vervormen
In de basis rekt warm folie makkelijker uit dan koud folie. Door met de warmte te spelen brengen we het folie aan zonder kreukels en plooien.

Fixeren van de folies
Na het aanbrengen van de folies is het tijd om te fixeren. Dit doen we zodat de folies niet terugkrimpen of recht gaan staan. In dit artikel lees je daar alles over.

Demonteren van de folies
Om folies te verwijderen is in de meeste gevallen warmte nodig. Ieder folie heeft zijn eigen ideale verwijderingstemperatuur en methode. De kunst is om de folies zoveel mogelijk in een keer en zonder achterblijvende lijmresten los te trekken.

Waarom is temperatuur een belangrijke factor bij autobelettering?

Warmte is dus onmisbaar om folies te kunnen aanbrengen, vervormen en fixeren. Met onze heatgun staan we voor je klaar om de mooiste creaties te maken op jouw voertuig. Wil jij jouw auto, aanhanger, bestelbus of vrachtwagen beletteren? Laat het me weten en neem contact met me op via de mail of pak je telefoon en bel naar 0314 – 36 15 16.

Meest populaire berichten

Volg Mull2media op social media