E-mail instellen IMAP vs. POP

Breng je merk tot leven

  • Creëer herkenning van je merk of onderneming
  • Jouw huisstijldragers op maat gemaakt
  • Professionele grafische ontwerpen

Gratis en vrijblijvend

Een e-mailprotocol is een specifieke “afspraak” waarin besloten is hoe een bepaald e-mailverzoek afgehandeld moet worden binnen het e-mailproces. Binnen de wereld van e-mail gebruiken we POP of IMAP als protocol om er een e-mailadres (mailbox) mee in te kunnen stellen.

Denk goed na over je keuze! Naderhand aanpassen is een risico

Het is heel erg belangrijk dat je nadenkt over het protocol dat je wilt gebruiken en een goed overwogen keuze maakt voor POP of IMAP voordat je een e-mailadres met bijbehorende mailbox in wilt gaan stellen. Het achteraf wijzigen van de manier waarop je e-mail ophaalt kan veel tijd in beslag nemen met een risico dat je e-mailberichten kunt verliezen.

Werken met POP

Gebruik je POP (Post Office Protocol), dan wordt het e-mailadres met bijbehorende mailbox ingesteld op een apparaat naar keuze. Alle e-mailberichten worden vanaf de e-mailserver te gedownload naar je apparaat zodat het vervolgens in het profiel (account) van het ingestelde e-mailadres op te slaan. Hierdoor blijven geen e-mailberichten meer bewaard op de e-mailserver maar op het apparaat waar je het betreffende e-mail account in hebt ingesteld. Stel je bijvoorbeeld je e-mail in via Outlook op je laptop, dan kan je je e-mail niet via je smartphone bijhouden.

Werken met IMAP

Als je IMAP (Internet Message Access Protocol) gebruikt en je stelt het in op een apparaat naar keuze, dan blijft je e-mail bewaard op de server. Je kunt je e-mail op meerdere apparaten instellen en je e-mailberichten en mappen zijn gesynchroniseerd. Heb je je e-mail bijvoorbeeld ingesteld in Outlook op je laptop, dan kan je hem ook instellen in een e-mailapp op je smartphone en via beide apparaten je e-mail lezen en bijhouden.

Ons advies: gebruik IMAP

Met IMAP blijft je e-mail altijd bewaard op de server. Mijndomein adviseert daarom om gebruik te maken van IMAP. Weet je niet zeker welk protocol je moet gebruiken, kies dan voor IMAP. Twijfel je of je het later eventueel wilt wijzigen, kies dan alsnog voor IMAP.

Meest populaire berichten

Volg Mull2media op social media