Hoe kun je visueel communiceren met pictogrammen?

Geschreven door:
Dennis is werkzaam bij Mull2media
Dennis

Breng je merk tot leven

 • Creëer herkenning van je merk of onderneming
 • Jouw huisstijldragers op maat gemaakt
 • Professionele grafische ontwerpen

Gratis en vrijblijvend

Pictogrammen zijn eenvoudige symbolen die worden gebruikt om informatie over te brengen zonder gebruik te maken van woorden. Het is beeldtaal die iedereen snapt, tenminste als je de pictogrammen goed inzet! Ze zijn nuttig voor visuele communicatie omdat ze snel te herkennen en begrijpen zijn. Zelfs als iemand de taal niet spreekt kan je met pictogrammen helder communiceren. In dit artikel geef ik je 5 tips die je kan toepassen in het ontwerpproces. Dat laatste kan je trouwens ook aan ons overlaten.

Boodschap overbrengen met pictogrammen

Wij ontwerpen pictogrammen voor verschillende doeleinden. Sommige pictogrammen worden gebruikt om instructies te geven, terwijl andere worden gebruikt om informatie te geven. Vaak zie je ze in combinatie met andere visuele elementen. Ze variëren in vorm, grootte en kleur. Mijn belangrijkste advies: laat ze helemaal blenden met jouw huisstijl. Zo breng je krachtig een boodschap over naar jouw doelgroep.

 5 tips voor het ontwerpproces

Ik geef je graag enkele tips voor het effectief gebruik van pictogrammen voor visuele communicatie.

  1. Eenvoud
   Houd het simpel. Gebruik alleen de essentiële elementen van het object dat je wil afbeelden. Een te complexe afbeelding kan moeilijk te begrijpen zijn.
  2. Kleur
   Pas kleur toe om belangrijke elementen te benadrukken. Gebruik meerdere kleuren om het verschil in elementen duidelijk te maken. En zorg dat de pictogrammen aansluiten bij jouw huisstijl.
  3. Symbolen
   Maak gebruik van universele symbolen. Bij voorkeur symbolen die over de hele wereld worden begrepen, zoals een uitroepteken voor waarschuwingen.
  4. Cultuur
   Houd rekening met cultuurverschillen: zorg ervoor dat de pictogrammen die je gebruikt passen bij de cultuur waarin ze worden gebruikt.
  5. Testen
   Test de pictogrammen op een select groepje mensen om te zien of ze de informatie begrijpen die je probeert over te brengen. De feedback die je uit deze test haalt is enorm waardevol.

Meer weten?

Door deze tips te volgen, kun je op een effectieve wijze visueel communiceren met behulp van pictogrammen. Wil je graag pictogrammen laten ontwerpen voor jouw organisatie? Of wil je graag jouw ideeën en wensen bespreken? Maak dan een vrijblijvende afspraak! Je bereikt ons per mail of bel naar 0314 – 36 15 16.

Meest populaire berichten

Volg Mull2media op social media