8 tips voor het schrijven van effectieve webteksten

Geschreven door:
Roxanne is werkzaam bij Mull2media
Roxanne

Breng je merk tot leven

 • Creëer herkenning van je merk of onderneming
 • Jouw huisstijldragers op maat gemaakt
 • Professionele grafische ontwerpen

Gratis en vrijblijvend

Wil jij bezoekers aantrekken én vasthouden op je website? Dan moeten jouw webteksten on point zijn! Goed geschreven, effectieve, webteksten kunnen ervoor zorgen dat bezoekers langer op jouw website blijven en meer betrokken raken bij je producten of diensten. Bovendien draagt een goede SEO tekst bij aan het vergroten van de zichtbaarheid van je website in zoekmachines. Dus stel jezelf eens de vraag. Hoe pakkend zijn jouw teksten? En zijn ze volgens de juiste SEO-technieken ingedeeld? Laat ik je 8 tips geven, zodat je direct aan de slag kan met het schrijven van effectieve webteksten. Let’s go!

Hoe zien een effectieve webteksten er uit?

Yes, je hebt het al door. Een effectieve webtekst moet de aandacht van de lezer trekken. De teksten die jij op jouw website plaatst moeten dus relevant zijn. Kies voor onderwerpen die passen bij jouw producten of diensten. Schrijf een begrijpelijke tekst met een duidelijke opbouw én zet aan tot actie. Laat de lezer nadenken over een bepaald thema, spoor ze aan tot de aanschaf van een product of dienst of laat ze contact met je opnemen. Door het toepassen van verschillende schrijftechnieken én het begrijpen van de behoeften van je doelgroep kan jij op een positieve manier invloed hebben op je bezoekers. Houd daarbij de volgende tips in gedachten!

 1. Ken je doelgroep

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Dit stelt je in staat om de juiste tone of voice en stijl te gebruiken die aansluiten bij de interesses en behoeften van je lezers.

 1. Maak een duidelijke structuur

Zorg voor een logische opbouw van je tekst en gebruik kopjes om de inhoud te ordenen. Dit maakt het voor de lezer gemakkelijker om de inhoud te begrijpen en te scannen. SEO-wise is dit ook een slimme zet!

 1. Houd het kort en bondig

Webteksten moeten kort en bondig zijn om de aandacht van de lezer vast te houden. Vermijd lange zinnen en gebruik geen vakjargon of ingewikkelde woorden. Houd het simpel en duidelijk.

 1. Wees actief en direct

Schrijf in een actieve en directe stijl, gebruik bijvoorbeeld korte zinnen en vermijd passief taalgebruik. Dit maakt de tekst energieker en aansprekender voor de lezer. Dat lees je zelf toch ook het liefst?

 1. Maak gebruik van witruimte

Witruimte tussen alinea’s en kopjes zorgt voor een luchtige opmaak die gemakkelijker leesbaar is. Voorkom te lange paragrafen, korte paragrafen lezen prettiger.

 1. Gebruik afbeeldingen en video’s

Gebruik afbeeldingen en video’s om de inhoud te ondersteunen en de tekst visueel aantrekkelijker te maken. Zorg wel dat de afbeeldingen en video’s relevant zijn en van goede kwaliteit.

 1. Schrijf voor de zoekmachines

Optimaliseer je teksten voor zoekmachines door gebruik te maken van relevante zoekwoorden en meta-tags. Zorg ervoor dat de tekst goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines, maar schrijf altijd voor de lezer, niet voor de zoekmachine.

 1. Houd de aandacht van de lezer vast

Gebruik een sterke inleiding om de aandacht van de lezer vast te houden en zorg ervoor dat de tekst interessant blijft tot het einde. Voeg bijvoorbeeld een call-to-action toe om de lezer te stimuleren tot actie.

Zelf aan de slag of besteed je het schrijven van webteksten liever uit?

Hopelijk kan je met deze tips aan de slag! Vind je het schrijven van webteksten toch lastig en weet je niet hoe je deze effectief kunt inzetten voor het beste resultaat? Wees verstandig en besteed de contentcreatie en de zoekmachine optimalisatie uit. Onze teksttovenaars zorgen ervoor dat je meer relevant verkeer en conversies genereert door de juiste SEO-technieken toe te passen. Je bereikt ons het beste per mail of door te bellen naar 0314 – 36 15 16!

Meest populaire berichten

Volg Mull2media op social media