Domeinregistratie, we vragen Floris-Jan het hemd van het lijf over dit onderwerp.

Geschreven door:
Roxanne is werkzaam bij Mull2media
Roxanne

Breng je merk tot leven

  • Creëer herkenning van je merk of onderneming
  • Jouw huisstijldragers op maat gemaakt
  • Professionele grafische ontwerpen

Gratis en vrijblijvend

Eén van de eerste stappen die je zet bij het bouwen van een website is het registreren van een domeinnaam. Maar wat is domeinregistratie eigenlijk, wat kan je er mee en hoe kies je een geschikte domeinnaam? Ik ging op onderzoek uit en vroeg onze specialist Floris-Jan het hemd van het lijf over dit onderwerp.

Hé Floris-Jan, laten we bij het begin beginnen. Wat is een domeinnaam?

Vergelijk het met een straatnamen-systeem. Met jouw domeinnaam heb je een eigen online adres tussen miljoenen andere domeinnamen. Een domeinnaam bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte voor de punt is de naam. Het tweede gedeelte is de extensie. Je kan vaak kiezen uit generieke extensies als .com, .info, .net of kies voor een geografische extensie als .nl, .frl, .amsterdam. In ons geval is dat mull2media.nl.

Handig! Dus eigenlijk zorgt een domeinnaam er voor dat je online bereikbaar bent?

Ja, dat klopt. Domeinnamen zijn geïntroduceerd om het internet een stuk toegankelijker te maken. Je domeinnaam is namelijk gekoppeld aan een IP-adres. Een reeks cijfers dat wordt toegekend aan elk apparaat dat verbonden is met een computernetwerk of het internet. Stel je eens voor dat je al die codes moet kennen om op het internet te kunnen surfen. Gelukkig zijn er domeinnamen, makkelijker te onthouden en ze zorgen er dus voor dat je bereikbaar bent voor anderen.

En waarom is domeinregistratie zo belangrijk?

Je kan een domeinnaam voor verschillende doeleinden registeren. Voor je zakelijke website, persoonlijke pagina,  blog of hobby website. Maar ook wanneer je een eigen e-mailadres wil gebruiken. Lijkt een domeinnaam veel op die van jou? Dan kan je deze registreren en doorverwijzen. Of heb je toekomstplannen? Leg dan alvast je domeinnaam vast, zodat je er zeker van bent dat deze nog beschikbaar is.

Dat zijn heel veel mogelijkheden, maar hoe kies je een geschikte domeinnaam?

Daar heb ik wel een aantal tips voor. Kies een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden en herkenbaar is. Een naam die representatief is voor jouw website. Wees ook uniek, zodat je je kan onderscheiden van concurrenten. Neem vooral even de tijd om goed na te denken over een passende domeinnaam. Het is tenslotte het uithangbord van jouw website.

Betekent dit dat je met een goed gekozen domeinnaam perfect vindbaar bent?

Nee, absoluut niet. De domeinnaam alleen bepaalt niet de vindbaarheid van een website. Wil je dat je website scoort in Google? Zorg dan voor goede, relevante content. Mijn collega Tim schreef eerder een blog over een goede contentstrategie in 8 stappen. Maak jouw website interessant voor bezoekers en zorg dat deze technisch goed in elkaar steekt.

En jij begeleidt onze klanten hier dus in?

Ja, dat klopt. Neem gerust contact met me op als je een goede domeinnaam hebt uitgekozen. Ik verzorg de domeinregistratie graag voor je. Los van de jaarlijkse kosten voor een domein brengen wij voor de registratie geen kosten in rekening.

Zit je nog met andere vragen over het verhuizen van een domein, het overnemen van een reeds geregistreerd domein of het opzeggen van een domein? Ook dan kan je bij Floris-Jan of een van zijn collega’s terecht. Twijfel niet en neem contact met ons op via 0314 – 36 15 16 of mail ons.

Meest populaire berichten

Volg Mull2media op social media